Maskkontroll

Detta inlägg är i samarbete med Equippo Lab.
 
Som ni vet så bor jag på gård och har ett stall med fyra hästar. Hedda, Marco, Ratzia och Bill :) Varje vår och höst tar vi träckprov på dem för att kolla så de inte har mask. De vanligaste typerna av mask är blodmask, spolmask och bandmask.
Vi har tyvärr för lite mark så vi kan inte ha separata vinter- och sommarhagar. När vädret inte tillåter att hästarna går i gräshagarna är det grushagarna som gäller. Dessa försöker vi hålla efter ordentligt och mockar så gott som varje dag. Vi vill ju inte att grushagarna ska bli ”grisiga” och att parasiter får fäste.
Vi skickar in träckprov varje år för att hålla koll på om hästarna har mask. Jag vet att många avmaskar på rutin men det är väldigt noga att skicka in och se efter om det behövs. Vi vill ju inte att maskarna blir resistenta mot medlet så att det inte hjälper :(
För några år sedan hade en av våra hästar höga värden och behövde avmaskas. Då kontaktade vi bara distriktsveterinären och mailade in provsvaret och fick recept på maskmedel.
När samma häst även året efter hade höga värden gjorde vi ett extra prov efter ett tag för att kontrollera att medlet hade haft effekt, vilket det visade att det hade och året efter var hästens värden låga :) Det är ju speciellt viktigt att göra dessa träckprov när man har lite mark och hästarna går på samma ytor hela året.
Svaren kommer snabbt via mail och man ser vilken häst som har vilka värden. Det går att beställa ytterligare analyser för att få fram vilken mask (t.ex. blodmask eller bandmask) hästen drabbats av. Avmaskningsmedlet får man i en spruta och skall spruta långt in i hästens mun. Inte det lättaste alltid utan de brukar spotta ut nästan hälften, så de sista gångerna har vi sprutat ut medlet direkt i krubban och blandat med foder. Då brukar de äta upp allt utan att hälften går till spillo.
Så snart är det dags igen att skicka in träckprov. Bara att beställa hem en provsats som innehåller allt som behövs. En plasthandske att plocka upp några bajsbollar med och en plastpåse att lägga ”bollarna” i. Behövs inte mycket och sen stoppar man allt i ett frankerat kuvert, bifogar uppgifter om hästarna med ålder och namn och sedan lägger man på postlådan. Några dagar senare kommer provsvaret i mailen. Väldigt smidigt :)
 

Dixi Wonderland
· http://dixiwonderland.com/

Bra inlägg och jag dör varje gång jag ser dina hästar 😍 Alltså de är ju sagohästar 😍

Svar: Åh tack <3 Älskar dem!
Sara Ekman

elin
· http://nouw.com/johnssons

Hatar maskar , så vidiriga!<3

Svar: Aaa fy ;(
Sara Ekman

Linda
· http://www.lindamarie.nu

Bra att det görs kontroller.
Svar: Ja, det släppte och nu är inbjudan ute :) Ja den låten är grym!

Svar: Verkligen! :)
Sara Ekman

ExklusivaMoi
· http://exklusivamoi.blogg.se/

jäkla mäktig fin bild när ni hoppar =D

Svar: Tack snälla :D
Sara Ekman
· Namn

· E-mail (publiceras ej)

· URL


     saraekman_@hotmail.com

Orlando.

Mount Rushmore.

New York.

Grand Canyon.

Foz Do Igaucu.

Aruba.

Rio de Janeiro.

Hollywood.


Follow on Bloglovin

http://endearingdreams.blogg.se


Antigua.

Seattle.

London.

Las Vegas.

Hawaii.

San Diego.

Dubai.

Horseshoe Bend.